Mensen kunnen om allerlei redenen vastlopen in hun leven. Soms is het duidelijk waar de klachten door komen, maar lukt het niet om het alleen aan te pakken. Dan kan het fijn zijn om er samen met iemand naar te kijken die je extra steun, begeleiding en handvatten kan bieden om weer op eigen benen door te kunnen gaan.

Het komt ook voor dat mensen last hebben van belemmerende gevoelens of gedachten die in het hier en nu leiden tot problemen op verschillende gebieden (thuis, werk, relaties). Het is niet altijd direct duidelijk wat de oorzaak is van de problemen. Het is mogelijk dat u destijds gedragspatronen hebt ontwikkeld die zich ook nu, in het heden herhalen. Het verhelderen en onder woorden brengen van gedachten, gevoelens en gedrag kan dan helpend zijn. Belangrijk is om te onderzoeken wat de betekenis hiervan is. Dat maakt het mogelijk om de klachten beter te begrijpen, te verwerken en op zoek te gaan naar andere mogelijkheden om met deze situaties om te gaan.

Kortom, psychotherapie is een proces waarbij u gaandeweg meer inzicht krijgt in uw klachten. U leert om stil te staan bij uw gevoelens, gedachten en ervaringen om beter in staat te zijn oude patronen te doorbreken en weer grip te krijgen op uw leven.

Therapie is een persoonlijk proces waarbij ik mij aansluit bij de behoeften, verlangens en tempo van de cliënt. De duur van de therapie is afhankelijk van de klachten en hulpvraag. Ik werk vanuit  verschillende behandelkaders en methodieken (psychodynamische psychotherapie, cognitieve gedragstherapie, psychoanalytische psychotherapie, Schematherapie en mindfulness). Ik ga uit van de kracht van de cliënt om diegene weer in beweging te krijgen, waarbij de therapeutische relatie centraal staat.

U kunt zich bij mij aanmelden voor individuele-, relatie-, en gezinstherapie. Ik behandel jongeren vanaf 18 jaar en volwassenen van alle leeftijden. Ik spreek Nederlands, Engels en Spaans.

Daarnaast begeleid ik graag intervisie bijeenkomsten voor POH’ers.

Wachttijd: aanmeldstop3 september 2021Behandeling start aansluitend na intakefase. Ik hanteer geen behandelwachttijden. Bij aanmeldstop adviseer ik u contact op te nemen met de zorgbemiddelaar van uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u helpen bij het vinden van een andere zorgaanbieder. Het kwaliteitsstatuut is sinds 2017 verplicht voor alle GGZ-professionals. Het beschrijft hoe de praktijk te werk gaat, wie welke verantwoordelijkheden draagt en hoe dit te toetsen is. U kunt mijn kwaliteitsstatuut hier vinden. Een privacystatement is sinds mei 2018 verplicht voor alle GGZ-professionals. Het beschrijft hoe de praktijk omgaat met uw persoonsinformatie.U kunt mijn privacystatement hier vinden. Klacht?Indien u ontevreden bent of een klacht heeft nodig ik u uit om dit eerst met mij te bespreken. Indien u dit niet wenst of we komen er samen niet uit, dan kunt u contact opnemen met de LVVP.  Hier kunt u om bemiddeling vragen of een klacht indienen. Voor meer informatie klik hier Waarnemingsregeling/CrisisTijdens mijn vakanties of bij langdurige afwezigheid bestaat de mogelijkheid om ondersteunende gesprekken te voeren met mijn collega.Indien er sprake is van crisis moet u contact opnemen met uw huisarts, huisartsenpost (buiten kantoortijden) of de crisisdienst.

Wachttijd: GEEN: plek voor nieuwe aanmeldingen in zowel Utrecht als Amerongen

Schematherapie groep zal begin oktober starten; plek voor aanmeldingen

21 september 2023

Behandeling start aansluitend na intakefase. Ik hanteer geen behandelwachttijden of wachtlijsten.

Bij aanmeldstop adviseer ik u contact op te nemen met de zorgbemiddelaar van uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u helpen bij het vinden van een andere zorgaanbieder.

Het kwaliteitsstatuut is sinds 2017 verplicht voor alle GGZ-professionals. Het beschrijft hoe de praktijk te werk gaat, wie welke verantwoordelijkheden draagt en hoe dit te toetsen is. 

U kunt mijn kwaliteitsstatuut hier vinden. 

Een privacystatement is sinds mei 2018 verplicht voor alle GGZ-professionals. Het beschrijft hoe de praktijk omgaat met uw persoonsinformatie.

U kunt mijn privacystatement hier vinden. 

Klacht?

Indien u ontevreden bent of een klacht heeft nodig ik u uit om dit eerst met mij te bespreken. Indien u dit niet wenst of we komen er samen niet uit, dan kunt u contact opnemen met de LVVP. Hier kunt u om bemiddeling vragen of een klacht indienen. Voor meer informatie klik hier

Waarnemingsregeling/Crisis

Tijdens mijn vakanties of bij langdurige afwezigheid bestaat de mogelijkheid om ondersteunende gesprekken te voeren met mijn collega.

Indien er sprake is van crisis moet u contact opnemen met uw huisarts, huisartsenpost (buiten kantoortijden) of de crisisdienst.